Bunkermuseum Hanstholm - Danmarks største bunkermuseum

Afstand: 19.84 Km

 | 9796 1736 |  hanstholm@museumthy.dk |  Bunkermuseum Hanstholm | 
Besøg Bunkermuseum Hanstholm og oplev Nordeuropas største befæstningsanlæg fra Anden Verdenskrig.

Anlægget består af Hanstholms enestående museumsbunker på 2500 m2, hvor flere af rummene er ført tilbage til deres oprindelige udseende, så du kan se, hvordan soldaterne levede. I bunkeren findes også spændende særudstillinger.

Batteriet blev bygget i 1941 og skulle, sammen med det tilsvarende batteri ved Kristiansand i Norge, spærre indsejlingen til Skagerrak og holde den engelske flåde ude. Batteriet bestod af fire store 38-cm kanoner, hvis rør hver vejede 110 tons. Kanonerne kunne skyde ud på en afstand af 55 km, det vil sige næsten halvvejs til Norge.

Interaktiv udstilling
Dokumentationscentret ovenpå bunkeren viser udstillingen ”Fjende & Nabo – Hanstholm besat” ! Udstillingen handler om livet i Danmarks stærkeste fæstning under 2. Verdenskrig. Udstillingen fokuserer på menneskene og fortæller historien om både de tyske soldater og civilbefolkningens liv i skyggen af befæstningsanlæggene, og om hvordan besætter og besat levede sammen.

På tur med ammunitionstoget
Hop på museumstoget og kom en tur igennem batteriet, hvor du passerer en ammunitionsbunker og en af bunkerne til den 38 centimeter store kanon. Museumstoget kører dig rundt i det historiske terræn ad den originale smalsporsbane, som tyskerne anlagde for at transportere den tunge ammunition ud til kanonen. Toget kører hver dag sommeren igennem og også i uge 42. Turen er en kilometer lang og varer cirka ti minutter.

På naturvandring i besættelsens fodspor
Ved bunkermuseet finder du en smuk og afvekslende klitskov, der tidligere var et bart og barskt klitlandskab og hjemsted for mange af tyskernes bunkere. I dag kan du komme på naturvandring her. Oplev de mange bunkere spredt ud over klitlandskabet, nogle under jorden, andre som udkigsposter, som skulle spotte fjenden. I løbet af året bliver afholdes forskellige gratis guidede bunkervandringer. Se datoerne for bunkervandringerne findes på museets hjemmeside.

Frilandsmuseet Hanstholm 1
I klitterne syd for Hanstholm finder du Frilandsmuseet Hanstholm I, som er et af de bedst bevarede kystbatterier i Danmark. Frilandsmuseet Hanstholm 1 hører også under Bunkermuseum Hanstholm. Start eller slut din museumsdag med et besøg i klitterne. Det er en stor oplevelse for hele familien at gå rundt i det bakkede bunkerlandskab.

Gå også på opdagelse i de smukke, uforstyrrede omgivelser og se, om du kan finde alle 19 bunkere. De er stort set alle åbne, så du kan komme indenfor og forestille dig, hvordan det var at ligge der og bevogte en del af Skagerrak inde fra land.

Atlantvolden i Nordjylland
I samarbejde med andre bunkermuseer i Nordjylland har vi udvalgt 24 lokaliteter blandt de cirka 100 tyske befæstningsanlæg fra 2. verdenskrig i Nordjylland, som er et besøg værd. På lokaliteterne er der opsat en planche med informationer om stedet, og dets historie. Ved hjælp af en QR-kode på planchen kan du komme ind på  hjemmesiden via din smartphone, og finde flere oplysninger, oversigtskort, historiske fotos med mere. Du kan læse mere her.

Grøn rejse i Nordjylland
Det er nemt at komme rundt i Nordjylland med offentlig transport. Planlæg din rejse med bus, tog og Plustur på rejseplanen.dk. Hvis du booker en Plustur hos Nordjysk Trafik kan du endda blive kørt helt til døren. 



Opdateret af: VisitNordvestkysten, Thy  | info@visitnordvestkysten.dk
Fotograf: Thy Turistforening
Fotograf: Thy Turistforening
Fotograf: Thy Turistforening
Fotograf: Thy Turistforening
Fotograf: Thy Turistforening
Fotograf: Thy Turistforening
Fotograf: Thy Turistforening
Fotograf: Thy Turistforening
Fotograf: Thy Turistforening
Fotograf: Thy Turistforening