Fossil- og Molermuseet

Afstand: 13.16 Km

Fossil- og Molermuseet viser en imponerende flot samling af fossiler og fortæller historien om molerets dannelse for godt 55 millioner år siden på bunden af et stort hav. I samlingen finder du masser af sjove forsteninger af fisk, fugle, insekter og træstammer. Fortab dig i resten af de mange smukke forsteninger af enhver art, herunder verdens største forstenede Ikait krystal, der er næsten én meter lang.

I museets butik sælges fossiler, mineraler, bøger samt is, sodavand og kaffe og ikke mindst smykker af forarbejdede forsteninger.

Det er også muligt selv at gå på fossiljagt i molergravene omkring museet, og museets personale rådgiver gerne herom i museets butik.

Om Museet

Fossil- og Molermuseet blev etableret d. 28. maj 1988 som den geologiske afdeling af Museum Mors. Museets samling blev baseret på en stor og meget fin privat samling af fossiler og krystaller fra de ca. 55 millioner år gamle moleraflejringer.

Museets samling er blevet forøget gennem årene, med mange exceptionelle fund af især insekter, fisk, fugle, skildpadder og planter. Den fortsatte indsats fra museets medarbejdere igennem årene har betydet, at Fossil- og Molermuseet kan fremvise en stor og meget velbevaret samling af fossiler på højeste, internationale niveau. Af de mange nye fossiler er det utvivlsomt havskildpaddeungen "Luffe", der har haft størst betydning såvel lokalt som internationalt. Den nye, utroligt velbevarede skildpadde fik det videnskabelige navn Tasbacka danica og er opkaldt efter Danmark.

I 2015 blev Museum Mors et statsanerkendt geologisk museum.

Om Moleret

Moler er en helt særlig art ler, som blev til på det sted, der i dag er den nordlige del af Mors, for 55 mio. år siden. Leret blev dannet på havbunden og fik i løbet af 3 mio. år en tykkelse på 60 m. Moleret er gennembrudt af askelag, der vidner om mange større og mindre vulkanudbrud. Lagene fremstår nu smukt og tydeligt i svungne former skabt i løbet af den sidste istid.

I molerlagene kan man finde forsteningerne af de fisk, fugle og insekter, som levede i og omkring molerhavet. Ved at tage en lille hakke og flække en sten på tværs, kan man sommetider være heldig, at der indeni stenen viser sig konturer af en fugl, en fisk eller måske en skildpadde. Derfor er det en helt unik følelse at gå på fossiljagt, og når det samtidig foregår i noget af landets smukkeste natur, får man en oplevelse uden sidestykke.

Museum Mors

Fossil- og Molermuseet er en afdeling af Museum Mors. Det er muligt at købe en fællesbillet. Hvis man køber en fællesbillet, kan man, indenfor året, komme gratis ind på: Støberimuseet og Dueholm Kloster.
Du kan læse mere om Fossil- og Molermuseet her.



Opdateret af: Morsø Turistbureau - Destination Mors  | mt@visitmors.dk
Fotograf: Morsø Turistbureau - Destination Mors Copyright: Dueholm Kloster
Fotograf: Museum Mors Copyright: Museum Mors
Fotograf: Museum Mors Copyright: Museum Mors
Fotograf: Museum Mors Copyright: Museum Mors
Fotograf: Morsø Turistbureau - Destination Mors Copyright: museum mors
Fotograf: Morsø Turistbureau - Destination Mors Copyright: museum mors
Fotograf: Morsø Turistbureau - Destination Mors Copyright: Dueholm Kloster
Fotograf: Morsø Turistbureau - Destination Mors Copyright: Dueholm Kloster